Kenapa Tak Dapat UPU?


Assalamualaikum.
Aku kembali dengan mood jiwa kacau dan macam ada nak suicide je ni. Rasanya entry yang ini dan yang ini dah boleh aku lupakan 50% rasanya. Dan selebihnya akan aku tumpukan ke form 6 atau kolej risda? Itu persoalan aku.


Antara form 6 dengan diploma mmg ada Pros and Cons dia. Tapi ikut kehendak kita lah nak yang mana. Tapi mcm aku ni aku tak tau nak g manaa? Okfine. Mmg susah nak buat decision dalam masa yang sama. Betul tak? kalau pilih itu, takut yang ini tak boleh pulak. Haaa mcm tu la sebaliknya. 

Form 6 atau diploma(Kolej risda) ? Masalah ni muncul kira kira 12.30 semalaman which is result UPU keluar dan aku patah hati. Patah hati+jiwa kacau selepas membaca ayat 'Dukacita dimaklumkan anda TIDAK BERJAYA dalam Permohonan ke IPTA bagi Sesi Akademik 2013/2014' . Haaaa sentap maknoksssss tp dalam kesentapan tu sempat lagi aku ketawa bagai org gila. Huh? Itu dah lepas. yang menambahkan keresahan aku ialah Rayuan UPU hanya dibuka pada 24 Mei hingga 2 Jun sahaja. Keputusan rayua UPU 14 Jun. Daftar masuk 17 Jun. Kira kira sebulan je lagi kalau aku bebetul nak tunggu UPU. Kalau aku tunggu, and then dapat UPU tu tak apa lah jugak. Ini dibuatnya aku tak dapat, mampus aku membazir masa dekat berapa bulan.

      Haaa kekadang aku tension tau tak dengan UPU ni. Sebab? Sebab dia sistem komputer or computerize. So dia mcm tak boleh detect tau. Ada kawan aku 5A tapi tak dapat UPU. What the hell? Bapak aku cakap sebab sekarang ni saingan sengit, ramai dapat straight A, ramai yang dapat banyak A. So pihak atasan buat saringan lah. KOT? Bhahahhaa

Tu je kot sbb tak dapat UPU. Selainnya, yang tak dapat tu mungkin bukan rezeki dia nak dapat UPU. Ok dahh? berserah pada takdir. Ni haa masalah aku ni? Tolong boleh tak? Kalau masuk kolej Risda daftar masuk 4.6 ni. Kalau form 6, 21.6 ni. Em dilema nya

**Minta tolong senior senior utk bantu junior yang lemah ini utk membuat pilihan..


10 comments:

  1. mgkin rezeki kamu d tempat laen ..

    ReplyDelete
  2. Form 6 better..mmg susah..actually saya pun sama dgn awak..tak dapat upu..tapi rezeki tadak dekat situ redha saja..kalau diploma mungkin membazir masa..belajar dekat form 6 ada masalah boleh tnya ckgu..kalau u/kolej mesti kena study sendri..itu pendapat saya lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Assalamualaikum akak. Nak tanya, form6 tu mcm mana ye. Sbb skrg ni saya hjat nk msuk f6 tp rmai kwn ckp f6 ni susah. Boleh akak bgtau mcm mana nak skor , memg betul ke susah n skrg akak dpt apply kat mana. Sorry bnyk tp junior memg hrap bntuan akak :)

      Delete
  3. bukan semua degree jadi short kalau dah ada diploma

    30% je yg mcm tu

    ReplyDelete
  4. tape buat keputusan yg terbaek... i'Allah ada jalan utk semua nie..
    btw done follow awk..jo singgah sini plak
    http://orangekecik.blogspot.com/2013/05/lalalalaaa-keje.html

    ReplyDelete
  5. Tapi, pd sayalah form 6 memang agak mencabar. Diploma pun mencabar jugak sebenarnya... Hmm pendek kata dalam dunia belajar, tak ada yang senang dear. Kena berusaha. Saya puas la asyik gi sekolah, sebab tu sy pilih masuk u cepat sikit... Doa istikharah sekali dik :)

    ReplyDelete
  6. sama macam saya , tengah pening nak masuk ke tak kolej risda . Serabut !! my mum suruh masuk kolej risda but my sister suruh masuk pra dip dan bertambah serabut ! haha

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum, sy plajar lpasan stpm 2014...dan td baru lpas semak upu pengambilan september sesi 2015/16, apa yg mengecewakan adalah saya xlayak untuk sambung degree, padahal pointer 3.00 dan muet band 3...mungkinkah saya silap isi permohonan upu tempoh hari?

    ReplyDelete
  8. Hi Dear,

    i Like Your Blog Very Much..I see Daily Your Blog ,is A Very Useful For me.

    permohonan upu

    Ambil peluang keemasan daripada semakan & permohonan upu online di Malaysia. Awak boleh daftar dan terus berjaya masuk diterima sekarang @ myupu.co.

    Visit Now - http://myupu.co/permohonan-upu

    ReplyDelete